От 1 януари спира отстъпката от 25 ст. на литър за

...
От 1 януари спира отстъпката от 25 ст. на литър за
Коментари Харесай

Помощ за горивата само за бедни, ако нямат кола, им дават ваучери за транспорт

От 1 януари стопира отстъпката от 25 ст. на литър за всички
 Правим помощта същински обществена, не се взема от налозите, с цел да се дава на богатите, какъвто е бил моделът досега, споделя министър Никола Стоянов

От 1 януари 2023 година стопира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се създава нов механизъм за целево подкрепяне. Това стана ясно от думите на няколко министри през уикенда.

Досегашната поддръжка се стопира след Нова година поради забележки от Европейска комисия, че е форма на непозволена държавна помощ, защото отстъпката се дава единствено на български жители.

В момента държавното управление изготвя нов механизъм, съгласно който подкрепяне да има за бедните, а не за всички, без значение от прихода им, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев. Социално слаби, които нямат автомобил, ще получават ваучери за пътешестване с публичния превоз. Ако се съберат задоволително доходи, подпомагането следващата година може да се разшири.

“Със сегашната отстъпка с пари от налозите на всички нас са се употребили и доста хора с високи приходи. Така се оказва, че най-вероятно страната субсидира почивки и разходки до вилите на заможни хора. Вторият огромен печеливш е “Лукойл ”, тъй като с пари от бюджета е субсидирана тяхната продукция ", съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Той посочи, че държавното управление ще разшири мярката и ще я направи същински обществена, с цел да има помощ и за бизнеса, тъй като цените на горивата се отразяват във всички артикули. Това щяла да бъде и мощна антиинфлационна мярка.

“Правителството не стопира помощта от 25 ст. и не взема от бедните, с цел да дава на богатите, какъвто е бил моделът, който пази предходният министър на стопанската система. Сега ще изземем свръхпечалбата на една голяма компания и тези средства ще се върнат при хората и бизнеса. Това е същинска обществена политика ”, сподели още Стоянов.

Средствата за отпущането на помощите би трябвало да дойдат от облагането на свръхпечалбите на фирмите от нефтения отрасъл. Според текстове в закона за налог облага, които би трябвало да бъдат гласувани дефинитивно от Народното събрание, новото облагане е в размер на 33%, към него се прибавя и общоприетата ставка от 10 на 100.

Всъщност най-големи доходи от това се значи да дойдат от “Лукойл Нефтохим ”. Преди десетина дни държавното управление и управлението на рафинерията се договориха от 1 януари 2023 година тя още веднъж да поеме доставките на петрол и продажбите на горива от свое име. В момента заводът работи на ишлеме, като доставките на нефт и търговията с горива се правят от “Литаско ” - компанията-собственик на рафинерията.

От промяната на модела държавното управление разчита единствено от “Лукойл Нефтохим ” следващата година да влязат изключителни доходи от 700 млн. лева Тези пари ще отиват във фонда за енергийна сигурност и с тях ще се заплащат обезщетенията за горивата.

Новата стратегия за помощи обаче може да се провали, в случай че Русия спре доставките на нефт за страни, които са въвели тавана на цената от 60 $.

Алексиев съобщи, че за подкрепяне при високи цени на горивата ще работи по няколко разновидността, само че има заплаха те да се обезсмислят, в случай че доставките от Русия спрат.

В момента бургаската рафинерия преработва единствено съветски петрол и в случай че Москва спре танкерите към България, заводът в Бургас може да остане от средата на януари без суровина за производството на бензин и дизел. Тогава на страната ни ще се наложи да внася горива, с цел да има задоволително количество по бензиностанциите.

Вицепремиерът Алексиев сподели за “24 часа ”, че се работи и по проект Б, който включва и доставка на част от суровия нефт с танкери през Босфора. Той съобщи, че е поискано и от рафинерията да създаде вид и да го показа.

По мотив решението на кабинета от предходната седмица, с което правителстото позволи на бургаската рафинерия да изнася, вицепремиерът посочи, че това важи за бензин, керосин, тежки горива, корабно гориво.

Забранява се обаче износът на дизел, създаден от съветски нефт. Годишното ползване на горива в страната е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. са дизел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР